Zuiveringspark De Glind
Afvalwater op een natuurlijke manier zuiveren tot drinkbaar water, in een aantrekkelijk wandelpark. Zuiveringspark De Glind is het eerste park in Nederland waar dat realiteit wordt.
Het Nederlandse rioolstelsel is niet toereikend om de toenemende stroom van afvalwater te vervoeren en het zuiveren van water wordt ingewikkelder en duurder. Onder meer door toename van medicijnresten in het afvalwater. Waterschap Vallei en Veluwe, de gemeenten Barneveld en Leusden en de Rudolphstichting realiseren daarom de eerste waterzuiverende botanische kas in het dorp De Glind. Dit is een systeem waarin bacteriën op plantenwortels op een natuurlijke manier het afvalwater zuiveren, i.c.m. helofytenfilters en waterbassins.
Binnen een participatief planproces is een ontwerp gemaakt voor Zuiveringspark De Glind. Een parkachtig gebied waarin het zuiveren van afvalwater wordt gecombineerd met recreatie, natuur en educatie. Leidend voor het ontwerp is een ruimtelijke structuur van honingraten; bekend om de efficiënte verhouding tussen oppervlak en randlengte van de cellen. Door cellen van verschillende afmetingen te combineren ontstaat een gevarieerd parklandschap. Hierbinnen zijn de verschillende onderdelen van de zuivering ingepast. De ruimtes tussen de cellen hebben door schaalverschillen steeds een andere vorm en bieden ruimte voor verblijfsplekken, uitzichtpunten en picknickplek. Dit alles verbonden door een aantrekkelijke wandelroute.
Jaar: 2018
Type: landschap en architectuur, klimaatadaptatie
Opdrachtgever: Waterschap Vallei en Veluwe, projectpartners: gemeente Barneveld, gemeente Leusden, Rudolphstichting, ADS Groep
Status: visie en ontwerp gereed
I.s.m.: Citeg (kostenramingen)