Boven het maaiveld
Bodemdaling betekent niet het einde van de oer-Hollandse veenweide. Maar kan een energielandschap een nieuw begin zijn? Dat vraagt om verder te denken dan conventionele zonnepanelen en windturbines.
De ontwikkeling van duurzame energie in het landschap moet als integrale ontwerpopgave worden gezien. Door preciezer naar landschappen te kijken en zo te ontdekken welke andere opgaven er spelen, kunnen slimme combinaties in grondgebruik worden uitgewerkt.
Veenweidegebieden zijn oude productielandschappen met cultuurhistorische en landschappelijke waarden. De gebieden vragen om een nieuw perspectief vanwege bodemdaling. In een ontwerpend onderzoek is bekeken of de energietransitie een bijdrage kan leveren aan dit perspectief en op welke manier cultuurhistorische waarden aanleiding kunnen zijn voor de vormgeving van dit perspectief.
Basis hiervoor was een veld-onderzoek waarin met behulp van augmented reality verschillende vormen en opstellingen van energieopwekking schaal 1:1 in het veld werden getest. Dit is verder uitgewerkt in verschillende perspectieven voor een fictieve veenweidepolder. Van conventioneel (gangbare opwekking wind- en zonne-energie), hybride (koppeling energieopwekking met landbouw, natuur en recreatie) tot een geheel nieuwe horizon. In de perspectieven is ingegaan op ruimtelijke, juridische, financiële en organisatorische aspecten.
Het ontwerpend onderzoek werd gefinancierd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in het kader van het programma Nieuwe Energie voor het Landschap.
Jaar: 2018-2019
Type: ontwerpend onderzoek, landschap
Opdrachtgever: gefinancierd door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Status: onderzoek afgerond en gepubliceerd
In samenwerking met: TNO-ECN, Org-ID