Overgangsgebieden in transitie
Elke minuut een ander uitzicht. Overgangsgebieden tussen natuur en agrarisch landschap zijn enorm divers. Een set concepten en bouwstenen vormt het ingrediënt voor verleidelijke landschappen voor mens, dier en plant.
In overgangsgebieden liggen grote kansen voor de transitie naar een natuurinclusief cultuurlandschap. Waar naast agrarische productie ook ruimte is voor recreatie, energieopwekking en andere functies die goed samengaan met het aangrenzende natuurgebied. In het kader van Programma Mooi Nederland is de Handreiking Overgangsgebieden in Transitie ontwikkeld, in opdracht van het Ministerie van BZK. De Handreiking is beschikbaar als inspiratiedocument voor overgangsgebieden in heel Nederland.
Met een concreet keuzemenu van inrichtingsmaatregelen, ontwerpen en instrumenten kunnen gebiedspartners zelf de puzzel leggen om het landschap van de toekomst vorm te geven. Per concept wordt toegelicht en verbeeld hoe het landschap er uit kan zien, welke instrumenten kunnen worden ingezet voor realisatie en hoe de maatregel scoort ten aanzien van (inter)nationale doelen voor bodem, water en klimaat.
Uitgangspunt voor het keuzemenu is systeemherstel van bodem, water en biodiversiteit. Hiervoor dient de ‘sponswerking’ van de bodem te worden hersteld, moeten overgangen worden verzacht en dient de soortenrijkdom te worden vergroot. De speciaal ontwikkelde keuzesystematiek ‘Moeten, Kunnen, Willen’, helpt om ideeën en wensen te prioriteren.
Drie studiegebieden (Baarlingerpolder, Buitengebied Amersfoort-West, Landgoed Duivenvoorde) vormden de test-cases om inrichtingsconcepten en instrumenten te onderzoeken op kansrijkheid. Aan de hand van ontwerpend onderzoek is met collectieven van overheden, agrariërs en terreinbeheerders op een beeldende manier de toekomst verkend.
Jaar: 2024
Type: visie, ontwerpend onderzoek, landschap
Opdrachtgever: Ministerie BZK / Programma MooiNL
Omvang: Nederland breed, plus ca. totaal 1800 hectare uitwerking studiegebied
Status: Handreiking gepubliceerd