Almere Pampus
Wetland-natuur ontmoet new-town. Almere Pampus is een stedelijke ontwikkeling op het kruispunt van een pan-Europese natuurverbinding. Omgeven door water en met de natuur tot bij de voordeur, ontstaan zes bijzondere woonmilieus en een rijke openbare ruimte op een kaap aan het Markermeer.
De gemeente Almere heeft de ambitie om met de ontwikkeling van Almere Pampus tussen de 25.000 en 35.000 woningen te realiseren. In opdracht van de Gemeente Almere en het Rijksvastgoedbedrijf voerde Team Pampus (een samenwerking van Polyfern, Bright en BURA) een ontwerpend onderzoek naar een masterplan uit voor de nieuwe wijk. Met principes voor woonmilieus, stedenbouw, openbare ruimte en natuur.
De essentie van het plan ligt in het opnieuw laten ontstaan van de oorspronkelijke wetland-natuur op de voormalige bodem van de Zuiderzee. Door in te zetten op robuuste groenstructuren kunnen bestaande natuurgebieden zowel door de wijk als buitendijks met elkaar worden verbonden. Zo wordt Almere Pampus een belangrijke ecologische stapsteen op lokaal, regionaal en internationaal niveau.
De natuur is voor elke bewoner binnen handbereik. Gebaseerd op de 3-30-300-regel is een fijn vertakt netwerk van groenblauwe dooraderingen en openbare ruimten ontworpen. Van een stedelijk waterfront, wijkparken, sportvoorzieningen en stadsweides, tot groene pleinen, buurttuinen, participampus-plots en privétuinen.
Dit raamwerk van landschap, natuur en openbare ruimte vormt de ‘contramal’ voor de stedenbouwkundige opzet. Hierin komen verschillende woonmilieus voor. Van een stedelijk gezicht aan de kaap van het IJmeer (Pampus Waterfront en Centraal), tot wonen in de bosrand en nabij natuur (Pampus Bos en Eco), tot een gemengd woon-werkgebied (Pampus Campus), tot wonen in de wetlands (Pampus Delta).
Basis voor het plan is het principe ‘water en bodem sturend’ van waaruit het gebied is verdeeld in zones die geschikt zijn voor bebouwing en zones die een natuur- of waterfunctie kunnen krijgen. Hieruit ontstaat een grillig patroon van groen-blauwe wetlands die contrasteren met het kenmerkende strakke poldergrid. Bijzondere bestaande polder-elementen, zoals de dijk, waterfront, polderbossen en wegenpatronen, zijn als erfgoed opgenomen in het masterplan. Archeologisch onderzoek en bodemonderzoek hebben gedurende het proces direct input gegeven op de planuitwerking.
(aan de beelden kunnen geen rechten worden ontleend)
Jaar: 2024
Type: ontwerpend onderzoek voor een masterplan, stedenbouw, openbare ruimte, landschap
Opdrachtgever: gemeente Almere en Rijksvastgoedbedrijf
Status: ontwerpend onderzoek
Omvang: ca. 1400 hectare gebied