Een stadsbos van 1.400 hectare wordt opnieuw ontdekt. Het Almeerderhout groeit mee met de stad, speelt in op veranderende behoeften van de moderne stadsbewoner en draagt bij aan een groene en gezonde leefomgeving.
Staatsbosbeheer en gemeente Almere hebben samen de ambitie om van het Almeerderhout hét stadsbos van de toekomst te maken. Deze ambitie heeft vorm gekregen in het Ontwikkelplan Almeerderhout (lola). Om de stap naar uitvoering en uitwerking te maken heeft Polyfern de Atlas Almeerderhout opgesteld. Hierin worden de ruimtelijke structuur en richtlijnen voor de beeldkwaliteit van het stadsbos beschreven.
Voor de herontwikkeling van het Almeerderhout zijn drie ‘bossferen’ vastgesteld: puurbos, parkbos, wildbos. Deze hebben elk een eigen uitstraling en bedienen verschillende doelgroepen van bezoekers. Voor de Atlas zijn per bossfeer maatregelen en beeldkwaliteitsprincipes vastgesteld. Bijvoorbeeld voor het padenverloop, meubilair, de materialisering, boomsoorten en de entrees vanuit de wijken.
Het Boscircuit vormt de belangrijkste route door het bos voor fietsers, wandelaars en sporters. De ruim 18 kilometer lange route verbindt de verschillende bosdelen met elkaar en de omliggende wijken. Het Boscircuit en het omliggende bos reageren sterk op elkaar. In het wildbos komt de ruige natuur tot dicht bij het circuit, in het puurbos is de bosstructuur juist opener, in het parkbos is het profiel het meest royaal en is de bosstructuur open en divers.
Momenteel werkt Polyfern aan de ontwerpen voor de eerste vier deelgebieden, het Boscircuit en vier bos-iconen. De uitvoering start in 2024.
Jaar: 2022
Type: visie, beeldkwaliteit, openbare ruimte, landschap
Opdrachtgever: gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Omvang: ca. 1400 hectare gebied
Status: Atlas afgerond en vastgesteld, uitwerking en uitvoering in voorbereiding




