Stadsbos Almeerderhout
Een stadsbos van 1.400 hectare wordt opnieuw ontdekt. Het Almeerderhout groeit mee met de stad, speelt in op veranderende behoeften van de moderne stadsbewoner en draagt bij aan een groene en gezonde leefomgeving voor plant, dier en mens.
In het ontwerp voor het bos brengen nieuwe routes, bomenlanen en boskamers de natuur weer tot aan de deurmat. Met de bossferen Puurbos, Parkbos en Wildbos ontstaat een divers en rijk groengebied. Van park-achtig tot wildernis, van waardplant tot woudreus. Een plek waar het wemelt van het leven, waar de tijd en seizoenen voelbaar zijn.
Staatsbosbeheer en gemeente Almere hebben samen de ambitie om van het Almeerderhout hét stadsbos van de toekomst te maken. Deze ambitie heeft vorm gekregen in het Ontwikkelplan Almeerderhout (lola, 2020) en is door Polyfern verder uitgewerkt in de Atlas Almeerderhout. Aansluitend heeft Polyfern voor de eerste 700 hectare van het bos de inrichtingsplannen en ontwerpen gemaakt.
Centraal onderdeel van het ontwerp is het boscircuit. Een herkenbare doorlopende route van 18,2 km die de drie bossferen en de omliggende wijken met elkaar verbindt. Het circuit takt aan op bestaande routes zoals rondje Weerwater en loopt langs iconische locaties zoals de Groene Kathedraal, Stadslandgoed De Kemphaan en op termijn ook nieuwe bos-iconen. Het boscircuit biedt ruimte voor sporten, ontspanning en verwondering.
Waar het bos en de omliggende wijken elkaar ontmoeten worden nieuwe entrees, routes en boskamers gemaakt. De boskamers zijn de plekken waar bewoners hun eigen ideeën in het bos mogen realiseren. In een participatief planproces is hiervoor een rijke hoeveelheid aan initiatieven opgehaald. Van stilteplek tot buitenklaslokaal, van poëzietuin tot sportparkje.
Gebaseerd op de anatomie en groeiwijze van de bomen in het bos heeft Polyfern een familie van meubilair, bebording en entreemarkeringen ontworpen. Deze worden in heel Almeerderhout toegepast en dragen bij aan herkenbaarheid en samenhang in het grote bos. De grillige vorm van boomstammen is als basis genomen voor deze bijzondere ‘natuursculpturen’. Het hout wordt lokaal geoogst en komt vrij bij het beheer van het bos. Zo ontstaat een circulaire keten van ‘plant tot plank’. De uitvoering start in 2025.
Ook maakte Polyfern het ontwerp voor vijf nieuwe bijzondere bestemmingen in het Almeerderhout: de bos-iconen. Zie hiervoor de projectpagina.
(Aan de beelden kunnen geen rechten worden ontleend.)
Jaar: 2024
Type: inrichtingsplan, openbare ruimte, landschap
Opdrachtgever: gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Omvang: ca. 1400 hectare gebied
Status: Uitvoering vanaf 2025